Web 3.0 Data Revolutie.....

Web 3.0 Data revolutie

De internetbedrijven die gebruikersgegevens commercialiseren, veroorzaken een revolutie in de wereldeconomie. Volgens een recent artikel in de Harvard Business Review maken platformbedrijven als Facebook, Google en Twitter gebruik van “concurrentieknelpunten” om de persoonlijke gegevens van hun klanten te verzamelen en te oogsten, in plaats van bepaalde sectoren te controleren. Deze internet kolossen belasten en bemiddelen nu bij het genereren van waarde in de digitale economie door op te treden als poortwachters in een verscheidenheid van sectoren.

Gelukkig houdt het verhaal van het internet hier niet op. Naast de beperkingen die de gevestigde datamonopolies opleggen aan innovatie, ontstaan er rond Web 3.0 nieuwe technologieën die het individu wellicht eigenaar maken van zijn gegevens. Web 2.0 maakte sociale netwerken en door de gebruiker gestuurde feedback mogelijk, terwijl Web 1.0 een nieuw wereldwijd platform voor digitale consumptie creëerde. Web 3.0 markeert de opkomst van een gedistribueerd “slim” web dat is gebaseerd op blockchain-technologie.

De term “Web 3.0” werd voor het eerst gebruikt in 2014 door Gavin Wood, een mede-oprichter van de Ethereum blockchain, om een meer open en gedecentraliseerd online te beschrijven. Voorstanders van Web 3.0 verwijzen er vaak naar als een “vertrouwensloos” internet dat vrij is van de invloed van een paar machtige bedrijven. Verwacht wordt dat de gedistribueerde grootboektechnologie (DLT’s) en de blockchainopslag een datarevolutie teweeg zullen brengen.

sociale media

Natuurlijk is niet iedereen fan van Web 3.0. De oprichter van Twitter, Jack Dorsey, wees vorig jaar de opwinding rond Web 3.0 van de hand en beweerde dat risicokapitaalbedrijven eigenlijk de echte machtsspelers in de industrie zijn. Tech industrie analisten hebben snel gereageerd op de bewering dat Web 3.0 bedrijven momenteel proberen platform business modellen zoals Twitter en Facebook te vervangen.

ZWART, MEER VOOR U Wat zijn de ethische grenzen van het digitale leven voor altijd? Google-productmanager tegengehouden door beveiliging omdat ze dachten dat hij een werknemer was Verkopersbeheer is het nieuwe klantenbeheer, en AI is de sector al aan het transformeren
De meeste internetapps van vandaag
Wat zijn de ethische grenzen van Digital Life Forever?
Het merendeel van de internetapps die we tegenwoordig gebruiken is gecentraliseerd, wat betekent dat een relatief beperkt aantal platformbedrijven eigenaar is en er geld aan verdient. Als we bijvoorbeeld een cloud-gebaseerde dienst als Google Docs gebruiken, geven we Google vrijwillig toegang tot alle informatie in onze papieren, zodat Google er geld aan kan verdienen. Web 3.0 staat voor een andere vorm van internet in de ogen van veel tegenstanders van dit paradigma. Theoretisch zouden gegevens lokaal kunnen worden opgeslagen en verwerkt, in een sterk verspreid ecosysteem, in plaats van dat elke gebruiker is verbonden met een enkel netwerk of een “server”.

Op dezelfde manier als JavaScript en HTML5-gebaseerde software bedrijven als Facebook, Amazon, Uber, Alibaba en Tencent hebben helpen groeien, kunnen nieuwe technologieën en softwarebedrijven veel van deze gecentraliseerde bedrijfsmodellen in de toekomst overbodig maken. Gedistribueerde blockchain-apps (Web 3.0) zouden nieuwe aanbieders in staat stellen om machineleesbare gegevens en machineleertechnologieën te gebruiken om e-commerce opnieuw op te bouwen op infrastructuurniveau in plaats van te vertrouwen op platformdiensten (Web 2.0).

Volgens nieuw onderzoek kan wat u grappig vindt, uw diagnose zijn.
Het in de VS gevestigde bedrijf InfStones is een voorbeeld van de nieuwe tools die met Web 3.0 komen. Het bouwen, schalen en beschermen van gedecentraliseerde webapps wordt eenvoudiger gemaakt door InfStones, dat fungeert als een brug over blockchaintechnologieën (DApps). De InfStones oplossing ondersteunt tienduizenden nodes op meer dan 60 blockchain protocollen door het aanbieden van een API Gateway en een node-gebaseerde architectuur. InfStones, dat al samenwerkt met bekende bedrijven in de sector waaronder Binance, Polygon, Circle en Chainlink, heeft net een investeringsronde van 66 miljoen dollar afgerond onder leiding van SoftBank Vision Fund 2 en GGV Capital.

In feite probeert een grote verscheidenheid aan jonge, ondernemende bedrijven Web 3.0 tot realiteit te maken, zowel in de Verenigde Staten als in de rest van de wereld. Risicokapitaalonderneming Andreessen Horowitz is de drijvende kracht achter de financiële inspanning om deze nieuwe onderneming (ook bekend onder de naam A16z) op te richten. Het in Silicon Valley gevestigde durfkapitaalbedrijf heeft al enorme investeringen gedaan in blockchain-startups, en het verwacht 3,5 miljard dollar op te halen voor zijn meest recente bitcoin-risicofonds. Het bedrijf is ook bezig met het opzetten van een industrieel onderzoekslab met als doel belangrijke Web 3.0-gerelateerde problemen op te lossen.

Als gevolg van Web 3.0 zou zich een sterk verspreide data-architectuur kunnen ontwikkelen waarin individuen hun eigen gegevens bezitten en controleren. Het lijkt erop dat veel technologen deze mening delen. Maar scepticisme blijft bestaan. De perceptie van het publiek over cryptocurrencies en de blockchain-industrie als geheel is verslechterd. Techbedrijven worden aanzienlijk minder aantrekkelijk voor investeerders door de zorgen over een dreigende inzinking van de consument. Toch behoren techbedrijven nog steeds tot de rijkste bedrijven ter wereld. En veel tech-investeerders zijn nog steeds bereid om frisse ideeën te steunen.